Gruodžio 10-ąją lenkų kompiuterinių žaidimų kūrėjų ir leidėjų kompanija „CD Projekt Red“ pristatys ilgai lauktą ir galimai patį ambicingiausią 2020-ųjų „AAA“ hitą — „Cyberpunk 2077“. Panašiai kaip ir ankstesnis, plačiai liaupsinamas studijos projektas „The Witcher 3: Wild Hunt“, „Cyberpunk 2077“ yra atviro pasaulio vaidmenų žaidimas, skirtumas tas, kad šiame kūrinyje veiksmas vyksta ne tautosakos įkvėptame Andrzej Sapkowski įsivaizduojamame pasaulyje, o stiliumi alsuojančioje kiberpanko distopijoje, pagrįstoje Mike Pondsmith išpuoselėta ateities vizija. Dar neturėjusiems progos susipažinti su naujuoju „CD Projekt Red“ šedevru — pateikiame išsamią išankstinę apžvalgą į šį revoliucingą mokslinės fantastikos veiksmo RPG.

„Cyberpunk 2077“ ištakos

Kaip ir minėta, „The Witcher“ serijos atveju, puoselėdami fikcinį pasaulį ir pristatomus personažus, kompiuterinių žaidimų kūrėjai „CD Projekt Red“ rėmėsi lenkų rašytojo Andrzej Sapkowski kūryba. „Cyberpunk 2077“ panašiai realizavo dar vieno kūrėjo viziją — naujojo RPG pasaulis paremtas iliustratoriaus, rašytojo ir stalo žaidimų dizainerio Mike Pondsmith sukurta mokslinės fantastikos visata, prasidėjusia su 1988-ųjų „Dungeons & Dragons“ tipo vaidmenų žaidimu „Cyberpunk“.

Žaidimas pavadintas pagal „kiberpanką“ — mokslinės fantastikos subžanrą nagrinėjantį tokias temas kaip informacinės technologijos, kibernetiniai implantai, skaitmeninė erdvė, dirbtinis intelektas, mega-korporacijos, socialinė atskirtis ir maištavimas prieš sistemą. „Cyberpunk 2077“ žada apimti visus kertinius kiberpanko elementus ir perkelti žaidėjus į tamsias, pavojingas, bet savotiškai žavias, neoninėmis reklamomis apšviestas „Night City“ miesto gatves.

Tai reali galimybė kompiuteriniame žaidime pirmą kartą deramai išgyventi „Neuromancer“, „Blade Runner“, „Akira“ ar „The Matrix“ įspūdžius. Vienas iš „CD Projekt Red“ žaidimo veikėjų Johnny Silverhand yra įgarsintas Holivudo žvaigždės Keanu Reeves, atlikusio pagrindinį vaidmenį tokiuose klasikiniuose kiberpanko filmuose kaip „Johnny Mnemonic“, „The Matrix“ ir pastarosios juostos tęsiniuose. Žinoma, „Cyberpunk 2077“ pasaulis semiasi įkvėpimo ir iš daugelio kitų šaltinių, tačiau galutinis rezultatas — originali laiko patikrintų elementų ir modernių kompiuterinių žaidimų dizaino principų kombinacija.

„Night City“ žemėlapis

Pagrindinė žaidimo veiksmo vieta — fikcinis ateities miestas „Night City“, įkurtas Jungtinių Valstijų Vakarų pakrantėje tarp Los Andželo ir San Francisko. Tai mega-korporacijų ir nusikaltėlių gaujų valdomas futuristinis metropolis, kuriame viešąją tvarką palaiko tik privačios apsaugos kompanijos, o kai kurie rajonai kaip žlugęs kurortas „Pacifica“ yra nekontroliuojamos karo zonos — keliauti čia be išankstinio pasiruošimo tolygu savižudybei.

Ne taip kaip „Grand Theft Auto“ serijoje, „Cyberpunk 2077“ žaidėjai nuo pat kampanijos pradžios gali keliauti po visą miestą, tačiau šį judėjimą riboja būtent „Night City“ rajonų saugumas. Be minėto „Pacifica“, žaidime pristatomi dar penki rajonai: „Night City“ širdis „City Center“, pagrindinio veikėjo V gyvenamasis rajonas „Watson“, miesto elitui priklausantis „Westbrook“, „Heywood“ lūšnynai, kuriuose gyvena didžioji miestiečių dalis ir industrinis „Night City“  rajonas „Santo Domingo“. Žaidėjai taip pat turės galimybę palikti „Night City“ ir keliauti po plėšikų ir klajoklių valdomas „Badlands“ dykumas supančias miestą. O kur dar paslaptingoji skaitmeninė erdvė talpinanti Senojo Tinklo duomenis ir agresyvias dirbtinio intelekto programas?

Pasak kūrėjų, žaidimo žemėlapis kiek mažesnis negu Žemynas pristatytas „The Witcher 3: Wild Hunt“, tačiau „Night City“ pasižymi daug didesniu teritorijos tankumu ir vertikalumu. Daugelis miesto dangoraižių turi vidaus patalpas, žaidėjai galės apsilankyti požeminėse sekcijose, o visame „Night City“ taip pat veikia ir metro sistema. Kalbant apie transportą — „Cyberpunk 2077“ žaidėjai keliaus pasitelkdami skirtingus automobilius ir motociklus, kiekvienas iš šių yra atviras modifikacijoms. Transporto priemonės pakeičia „The Witcher 3: Wild Hunt“ žirgą „Roach“ — žaidėjai savo autopilotu valdomą automobilį ar motociklą taip pat galės išsikviesti į bet kurią žemėlapio vietą. Vairavimo metu veiksmą galima stebėti iš pirmojo asmens perspektyvos, arba pasirinkti žiūrėti į visą savo transporto priemonę bei personažą iš trečiojo asmens perspektyvos.

Žaidėjo vaidmuo „Cyberpunk 2077“ pasaulyje

„Cyberpunk 2077“ išsiskiria saviraiškos galimybių gausa — pastaroji pilnai atsiveria smulkmeniškame personažo susikūrimo meniu. Pagrindinis žaidimo veikėjas (arba veikėja) yra nemirtingumą garantuojančios mikroschemos ieškantis samdinys, į kurį kiti žaidimo personažai paprasčiausiai kreipiasi raide V. Žaidėjai gali pasirinkti pagrindinio veikėjo lytį, balsą, aprangą, keisti kibernetinius kūno patobulinimus, šukuosenas, tatuiruotes ir sudėjimą, tačiau V prezentacija žaidime neapsiriboja tik estetiniais aspektais.

Visai kaip studijos „BioWare“ sukurtoje „Mass Effect“ trilogijoje, „Cyberpunk 2077“ žaidėjai galės pasirinkti tarp trijų pagrindinio veikėjo biografijų, drastiškai keičiančių kampanijos eigą ir buvimo vietą žaidimo pradžioje. Šiuo atveju pasirinkimų yra trys: „Night City“ gatvėse subrandinti „Streetkid“ personažai, visuomenės elitui priklausantys „Corporate“ veikėjai arba apleistuose „Badlands“ greitkeliuose užaugę „Nomad“ klajokliai. 

Reikia nepamiršti, jog naujasis „CD Projekt Red“ projektas yra ne tik RPG, bet ir veiksmo žaidimas. Beveik visas kūrinys yra patiriamas iš pirmojo asmens perspektyvos, todėl kovos metu „Cyberpunk 2077“ tampa tradicine pirmojo asmens šaudykle. Žinoma, žaidime galima kautis naudojant futuristinius šaltuosius ginklus arba tiesiog pasitelkti kibernetiniais patobulinimais modifikuotus kumščius. „Cyberpunk 2077“ taip pat nėra griežtos klasių sistemos — vietoje to, žaidėjai gali skirtingai derinti „Solo“ kareivių, „Techie“ mechanikų ir „Netrunner“ hakerių sugebėjimus.

„Cyberpunk 2077“ nepasižymi ir daugeliui kitų RPG žaidimų būdinga moralės sistema. V veiksmai nėra vertinami pagal objektyvų etinį standartą, todėl kiekvienas žaidėjas turi laisvę elgtis pagal savo įsitikinimus. Daug didesnę reikšmę žaidime turi V reputacija. Ji skiriasi nuo tradicinės moralinės sistemos tuo, kad kiekvienas veiksmas turi ir teigiamas, ir neigiamas pasekmes. Jeigu žaidėjas nuspręs būti geraširdžiu altruistu, jis bus puikiai vertinamas žaidimo personažų, bet kita vertus — jis taps lengvai atpažįstamas viešumoje, o pastaroji aplinkybė gali trukdyti vykdant slaptumo ir įsiliejimo į minią reikalaujančias misijas.

Papildoma veikla ir atsisiunčiamas turinys

Pagrindinio veikėjo reputacija dažnai didėja ir keičiasi per šalutinių misijų ir nuo pagrindinės žaidimo kampanijos atskirų veiklų „Night City“ mieste gausą. Įvairovė milžiniška — distopinis „Cyberpunk 2077“ metropolis pasižymi išskirtiniu naktiniu gyvenimu, žaidėjams suteikiama galimybė lankytis stilinguose naktiniuose klubuose, baruose, kazino, japonų kvartaluose ir ne tik! V gali įsitraukti į pogrindinį kovos klubą, lankyti šaudyklą ar dalyvauti gatvės lenktynėse su tiuninguotais automobiliais. 

Kaip ir ankstesniame „CD Projekt Red“ žaidime „The Witcher 3: Wild Hunt“, „Cyberpunk 2077“ pagrindinis veikėjas galės užmegzti romantinius santykius su „Night City“ mieste sutiktais žaidimo personažais, o pastarieji pasirinkimai gali būti drastiškai išplėsti per būsimus atsisiunčiamo turinio plėtinius. „CD Projekt Red“ komanda dar neatskleidė konkrečių smulkmenų, tačiau prisimenant „The Witcher 3: Wild Hunt“ papildymus „Hearts of Stone“ arba „Blood and Wine“, realu tikėtis nuo 25 iki 50 valandų papildomo turinio. Negana to, gerbėjų laukia ir ilgainiui pasirodysiantis, „Grand Theft Auto Online“ įkvėptas daugelio žaidėjų režimas!

Laukti liko jau visai nedaug! Ar jau turi Cyberpunk 2077? Siūlome labai gerą kainą.